Politieke professionaliteit en sociale rechtvaardigheid
Politieke professionaliteit van sociaal werkers die werken in communities die te maken hebben met sociaal onrecht
Hoe werken sociaal werkers en community werkers aan sociale rechtvaardigheid wanneer ze zich inzetten met en/of vanuit groepen die te maken hebben met structurele belemmeringen en ongelijkheid? Dit promotieonderzoek kijkt naar de complexe rol die zij vervullen in de ruimte tussen overheid en burgers. Het doel is om samen met andere praktijkprofessionals tijdens het onderzoeksproces nieuwe, veelbelovende benaderingen te ontdekken en te ontwikkelen voor het bevorderen van sociale rechtvaardigheid.
Nadruk op participatie
Op dit moment zien we in Nederland dat het sociale domein sterk beïnvloed is door decentralisatie en bezuinigingen. Het beleid heeft een sterke invloed gehad op het werk, waarbij de nadruk nu vooral ligt op participatie en zelfredzaamheid. Anno 2023 lijkt sociaal werk voornamelijk gericht op het ondersteunen van individuen bij het omgaan met persoonlijke problemen en het versterken van hun coping, in plaats van het aanpakken van diepere, structurele problemen in de samenleving. Dit is begrijpelijk, aangezien het aanpakken van dieper gewortelde, structurele problemen die voor bepaalde gemarginaliseerde groepen problemen veroorzaken.
Sociale rechtvaardigheid
Er is de laatste tijd hernieuwde aandacht voor sociale rechtvaardigheid in het werk, waarbij sociaal werkers worden aangemoedigd om politiserend te werken. Echter lijken deze discussies nog vaak plaats te vinden zonder de betrokkenheid van de professionals zelf. Sociaal werkers bevinden zich vaak in een lastige situatie, waarbij ze moeten balanceren tussen de behoeften van de mensen die ze helpen en de regels en beleidslijnen van hun organisaties of de overheid. Het lijkt erop dat sociaal werkers in deze situatie vaak op zichzelf zijn aangewezen. Een verschil maken voorbij interventies op het micro-niveau van de individuele client of bewoner kan dan als onbegonnen werk lijken. Dit project wil onderzoeken hoe het streven naar sociale rechtvaardigheid overeenkomt met de opvattingen van sociaal werkers over wat 'goed werk' is en wat voor impact dit heeft op hen als professional, als burger en als mens.
Etnografisch veldwerk en actieonderzoek
Dit project start met een fase van etnografisch veldonderzoek in een praktijk waar sociale professionals zich inzetten voor sekswerkers. Deze ervaringen worden vervolgens vergeleken met andere praktijken waar sociaal werkers proberen sociale rechtvaardigheid te bevorderen voor gepolitiseerde groepen in de samenleving. Met sommigen van hen wordt een soort leeromgeving opgezet om hoopvolle benaderingen te ontdekken en versterken.