Ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen
De Nederlandse verzorgingsstaat door de lens van nieuwe figuren
Dit project draait om veranderingen in de manier waarop de Nederlandse overheid, professionele hulpverleners en burgers samenwerken in het sociaal domein. Het volgt populaire nieuwe figuren, de ervaringsdeskundige en de sleutelpersoon, en onderzoekt hoe deze rollen verbeeld worden in beleid, en hoe mensen deze rollen zelf invullen.
Deze nieuwe figuren geven een unieke inkijk in veranderingen in de verzorgingsstaat. Ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen zetten beleidsbeloften om in werkelijkheden. Hoe en waarom zijn deze figuren zo prominent aanwezig in het sociaal domein? En wat is hun rol in het vormgeven van een nieuwe verzorgingsstaat?
Nieuwe figuren kunnen ons helpen begrijpen hoe beloften van nabijheid, intimiteit en veerkracht in hedendaagse welzijnsprogramma's worden uitgevoerd. De belofte van ervaringsdeskundigen en sleutelpersonen is dat zij ‘naast de burger staan’ en vertrouwen kunnen herstellen. Wat voor nieuwe relaties geven zij vorm? En hoe wordt hierbinnen omgegaan met hiërarchie en intersectionele ongelijkheden? Op wat voor autoriteit en expertise beroepen zij zich?
Door etnografisch veldwerk wordt de logica van de nieuwe verzorgingsstaat in kaart gebracht en worden de relaties en realiteiten hierbinnen onderzocht.