De uitdagingen van community-based werken binnen gemeenten

De uitdagingen van community-based werken binnen gemeenten

Dit project onderzoekt de veranderende relatie tussen overheid en burgers in de verzorgingsstaat.

In het kader van programma’s gericht op community-based wordt stedelijk en sociaal beleid opnieuw vormgegeven door samenwerking tussen gemeentelijke belanghebbenden, buurtorganisaties, burgers en overige partijen. Dit brengt een nieuw discours met zich mee, waarin collectieve sociale afspraken en lokale gemeenschap betrokkenheid centraal staan. Het roept vragen op over hoe burgers betrokken zijn en hoe vertrouwen tussen de overheid en gemeenschap wordt opgebouwd.

Organisatie-etnografie
Deze studie concentreert zich op het organisatieniveau en maakt gebruik van organisatie-etnografie. Het onderzoekt dagelijkse beleidspraktijken om inzicht te krijgen in de ervaringen, uitdagingen en kansen van community-based werken en beleidsprocessen. Dit onderzoek kijkt naar het werk van gemeentelijke teams en hun interacties met bewonersorganisaties en collega's in hun stadsdeel en de centrale stad. Het onderzoek betrekt actief belanghebbenden en helpt hen de dynamiek, uitdagingen en obstakels te begrijpen om hun institutionele werkwijzen te verbeteren. 

Hierbij wordt vooral gekeken naar nieuwe vormen van bestuur, burgerparticipatie en het herstellen van vertrouwen tussen burgers en overheid. Er wordt onderzoek gedaan naar hoe nieuwe overheidsvormen en werkwijzen worden geïmplementeerd, inclusief de spanningen tussen community-based aanpak en traditionele beleidsprocessen binnen de gemeente.