Doe mee! Werkatelier: Bouwen aan veerkracht

Doe mee! Werkatelier: Bouwen aan veerkracht

2 - 4 oktober 2024

In het driedaagse werkatelier ‘Bouwen aan veerkracht’ staan de theorie en praktijk van het bouwen aan sociale veerkracht in buurten centraal. Het werkatelier is bedoeld voor opleiders in het sociaal domein en veiligheidsdomein. Hoe leer jij de toekomstige generatie professionals en beleidsmakers om samen met bewoners complexe maatschappelijke vraagstukken aan te pakken? Hoe werk je daarbij op een cocreatieve, gelijkwaardige manier samen met groepen bewoners? Wiens kennis doet er daarbij toe? Hoe pak je vraagstukken aan die op het snijvlak van zorg en veiligheid liggen? Met deze vragen gaan we aan de slag in verdiepende lezingen en hands-on opdrachten rondom casussen uit de praktijk.

We putten hierbij uit kennis en onderzoeksresultaten van het vijfjarige NWA-onderzoeksprogramma Crafting Resilience, uit de kennis en praktijken van de School voor Strijders in Amsterdam Noord, en uit de kennis die de deelnemers samen in huis hebben. Het doel van het werkatelier is dat opleiders kennis, praktische handvatten, voorbeelden, werkvormen en inspirerende ideeën mee terugnemen naar hun eigen opleidingspraktijk om toekomstige professionals met een andere bril te leren kijken: vanuit co-creatie mét gemeenschappen in plaats van denkend vóór gemeenschappen, niet gericht op individuele hulpverlening maar op het versterken van collectieven, en met een breed perspectief op sociale rechtvaardigheid in plaats van een vernauwd risicodenken.

Tijdens het werkatelier behandelen we onderwerpen zoals; het opbouwen van nieuwe relaties tussen burgers en overheid, samenwerking tussen verschillende domeinen bij gebiedsgericht werken, het versterken van de stem en positie van bewoners, en wat vraagt veerkrachtopbouw van bestuurders, beleidsmakers, ambtenaren en professionals, zoals sociaal werkers en politieagenten? 

Voor wie? 

Dit werkatelier is bedoeld voor docenten van opleidingen sociaal werk, integrale veiligheidskunde, bestuur en beleid, en de politieopleiding. Ook opleiders en trainers van interne opleidingsacademies van veiligheids- en of welzijnsorganisaties, gemeenten en ministeries zijn van harte welkom.

Wat gaan we doen? 

Het werkatelier bestaat uit een mix van werkvormen, zoals lezingen, gezamenlijke reflectie op casuïstiek, samenwerken aan praktijkvragen en bezoeken aan lokale praktijkorganisaties. Daarnaast is er voldoende ruimte voor onderlinge uitwisseling tijdens de koffiepauze, lunch, borrel en het gezamenlijke eten. Je sluit het werkatelier af met een strategie om de nieuwe inzichten te kunnen integreren in jouw eigen opleiding of training. 

Tijdens het werkatelier is er in ieder geval inbreng van Anouk de Koning, Marcel Spierts, Richard de Brabander, Femke Kaulingfreks, Mariël van Pelt en de School voor Strijders van Verdedig Noord uit Amsterdam Noord.

Waar en wanneer?

Op 2, 3 en 4 oktober 2024 zal het werkatelier plaatsvinden in en om de Modestraat in Amsterdam Noord. Met het openbaar vervoer is deze plek zeer goed te bereiken. 

Kosten

Het werkatelier zelf is gratis. Voor het avondeten, de reis- en hotelkosten moet je zelf zorgen. We verwachten dat je gedurende het gehele driedaagse programma aanwezig bent en meedoet. 

NB Er is een beperkt aantal hotelkamers gereserveerd. 

Aanmelden voor 15 augustus

Aanmelden of vragen? Stuur een mail naar Sarah Smith, projectmanager Crafting Resilience: s.e.c.smith@uva.nl

 

Deel met je netwerk

Wil je deze link met je netwerk delen? Dat kan makkelijk via LinkedIn: 

Naar LinkedIn